Menu

Testovali sme bluetooth handsfree od Sony

Spôsobov ako si uľahčiť telefonovanie je veľa. Napríklad netelefonovať vôbec. Ale ak už k tomu príde a chcete sa odpútať od káblov a alebo sa prechádzať pri počúvaní hudby cez slúchadlá po byte bez toho aby ste so sebou museli vláčiť dvestogramový smartfón, siahnite po bezdrôtovom riešení.

Hmotnostne najľahším riešením je handsfree do ucha, pre počúvanie hudby to však nie je veľmi vhodné riešenie a pri náhlavných sadách ste odkázaní na slúchadlá, ktoré vám poskytne výrobca. Spoločnosť Sony v rámci príslušenstva ku smartfónom ponúka rad handsfree bluetooth riešení s označením SBH. Otestovali sme najnižší model SBH-20.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-balenieHandsfree pozostáva z jednoduchej štvorcovej krabičky, ktorá vyzerá ako malý MP3 prehrávač. Vybrať sa dá až zo siedmych farieb, okrem klasickej čiernej a bielej je to aj ružová, oranžová, žltá, zelená a fialová. Celkom slušné je balenie, v ktorom sa nachádza aj USB nabíjačka (850 mA) s 15 cm microUSB káblom, slúchadlá a tri sady náušníkov.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-back Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-front

Z hľadiska koncepcie je SBH-20 veľmi jednoduchým zariadením. Škatuľka s rozmermi 33×33×12 mm a hmotnosťou len 12 gramov má na sebe otočnú sponu pre prichytenie na odev, zopár tlačidiel a konektor pre pripojenie slúchadiel. Vo vnútri sa potom ukrýva akumulátor s kapacitou 110 mAh a Bluetooth adaptér vo verzii 3.0. Pre zjednodušenie párovania so smartfónom je tu aj podpora NFC.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-NFCPripojenie k telefónu je preto veľmi jednoduché, telefón stačí priložiť k handsfree a do niekoľkých sekúnd je spojenie hotové. SBH-20 sme testovali so smartfónom z rovnakej stajne, Xperia Z1, no párovanie fungovalo bez problémov aj s inými značkami vybavenými NFC, pri Windows Phone telefónoch trebalo spárovať zariadenia ručne. Pripojenie samozrejme funguje aj s notebookmi a headset sa dá použiť napríklad spolu so Skype.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-sluchadlaPribalené slúchadlá majú krátky a asymetrický kábel s možnosťou vedenia pravého slúchadla poza krk. Sú dlhé (resp. krátke) tak akurát, aby sa handsfree dalo uchytiť na golier trička alebo zapínanie košele. Mikrofón je priamo súčasťou krabičky, takže telefonovanie bude bez problémov. Kvalita zvuku slúchadiel je v poriadku, náročnejší používatelia však určite radšej siahnu po svojich obľúbených. Práve nezávislosť handsfree od slúchadiel je možnosť, ktorá sa nám na SBH-20 páči najviac a zapojenie kvalitných slúchadiel je poznať predovšetkým pri počúvaní hudby. Škoda len, že pri prenose zvuku sa nepoužívajú špecializované kodeky, ktoré by kvalitu zvuku posunuli vyššie. V tejto cenovej kategórii by však čakať niečo také bolo azda aj nemiestne.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-hlasitost Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-power

Ovládanie je veľmi jednoduché, handsfree sa zapína presunutím vypínača, vedľa ktorého sa nachádza nenápadná stavová dióda. Nechýba ani regulácia hlasitosti dvoma tlačidlami, akurát by mohla byť o čosi citlivejšia. Na prednej strane sa nachádzajú hlavné ovládacie prvky – tlačidlo pre spustenie/pozastavenie prehrávania, ktoré slúži aj na prijatie/ukončenie hovoru, a dve tlačidlá pre posun v playliste dopredu a dozadu. Všetky tri sa dajú dobre nahmatať a ovládanie je pohodlné aj naslepo, napríklad vo vrecku.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-USBVstavaný akumulátor vydrží malú krabičku poháňať podľa údajov výrobcu 6 hodín, čo potvrdilo aj naše testovanie. Štvorhodinový playlist, hodina hovorov a celý pracovný deň v režime pohotovosti batéria zvládla bez problémov. Koniec výdrže oznamuje zvukový signál, ktorý sa ozve priamo v slúchadlách, po prvý krát sa ozve 15 minút pred odhadovaným vybitím batérie a potom sa pripomína každých 5 minút. Prázdny akumulátor však nie je žiadny problém. S priloženou nabíjačkou je dosiahnutie jeho plnej kapacity otázkou asi pol hodiny.

Dosah bezdrôtovej komunikácie bol v poriadku aj vo vnútri budovy, žiadne zázraky nečakajte, no pri piatich metroch kvalita zvuku ostávala stále dobrá a stabilná bez výpadkov. SBH-20 sa dá po pripojení na reproduktory používať aj ako bezdrôtový adaptér na prenos hudby zo smartfónu. Navyše pripojiť sa dajú dve zariadenia súčasne.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-farbyAk hľadáte jednoduchý a relatívne lacný spôsob ako sa zbaviť káblov, pokojne odpojte svoje slúchadlá od smartfónu a zadovážte si Sony SBH-20. Elegantná krabička je veľmi ľahká, nezavadzia a ponúka aj celkom dobrú výdrž na jedno nabitie. Dobrá je i kvalita zvuku, ktorá sa dá ďalej vylepšiť pripojením kvalitnejších slúchadiel než sú tie, ktoré nájdete v balení.

Sony-SBH-20-bluetooth-headset-test-hodnotenie

Graf ceny produktu Sony SBH20 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013